četrtek, 28. junij 2018

Podpeca 26-27 junij

Podpeca je na prvi pogled tipična alpska dolina s travniki in pašniki in seveda obširnimi gozdovi. V njenem središču skriva močvirje, kjer je včasih letal munčev okarček in zaradi tega je iz metuljarskega stališča zelo zanimiva.

In ravno v tem letnem času je največja možnost, da bi ga ponovno opazili. Da takoj razbijem pričakovanja: "Nisem ga našel". Sem pa videl ogromno metuljev in že to je v našem okolju vedno večja redkost.

Podpeca, Mitnek, Kmetija Najbrž

  1. Suh, negnojen dokaj strm travnik
  2. Negnojen travnik med dvema gozdovoma
  3. Močvirnat travnik, poln munca. V času Jugoslovije je bilo nogometno igrišče za vojake iz bližnje karavlje, po osamosvojitvi je postal piknik prostor, kasnjej je bil cirka 5 let travnik za konje. Zadnja dve leti je pa opuščen. Pravokotno na njega je nekdaj močvirnat travnik, ki pa je bil pred 10 leti dranažiran in je sedaj suh. Tam je včasih najverjetneje letal Munčev okarček.
  4. Gnojen travnik, zanimiv je predvsem gozdni rob in malo močvirja z muncem spodaj
  5. Vikendi, urbano naselje, ob robu bivšega močvirja
  6. Grmovje ob cesti in potoku
  7. Skalni rob ob glavni cesti
  8. Grmovje in drevje ob potoku
  9. Gozdna jasa
  10. Makedamska cesta med travnikom in pašnikom
  11. Zaraščen moker gozdni rob
Številčne vrste, ki so bile prisotne skoraj povsod: Thymelicus lineola, Ochlodes sylvanus, Pieris rapae, Cupido minimus, Aphantopus hyperantus, Maniola jurtina, Lycaena virgaureae.

Številčne močvirske vrste (lokacije 5,3,5,11,4): Brenthis ino in Melitaea diamina.

Vrste, ki so bile številčne (vsaj par osebkov), vendar samo na eni ali dveh lokacijah:
Phengaris alcon (1), Coenonympha arcania (3,4), Melanargia galathea (1), Coenonympha pamphilus (4), Cyaniris semiargus (3,4).

Posamezni osebki na eni ali večih lokacijah: Polyommatus icarus (3,4,5), Polyommatus bellargus(1), Thymelicus sylvestris(5), Papilio machaon(2), Leptidea sinapis/reali (5,7), Pieris brassicae(5,7,8), Gonepteryx rhamni(7), Lycaena alciphron(2), Celastrina argiolus (5,3,6), Argynnis aglaja (2,3), Argynnis adippe (2), Brenthis daphne (4), Vanessa atalanta (3,6,4), Vanessa cardui (3), Aglais urticae(4), Polygonia c-album (2,4), Limenitis camilla(6), Neptis rivularis(8), Euphydryas aurinia (1,7,4), Melitaea athalia (1,2),Pararge aegeria (6), Erebia ligea (2,9,11,4).

Skupaj je bilo najdenih 36 vrst. Z rumeno so podčrtane zanimive najdbe, E. aurinia je zanimiva samo zame, ker je dokaj redek metulj, vendar pričakovan na Podpeci glede na>Z atlas.

Začuda nisem našel P. napi. Prav tako bi lahko (če bi bilo vreme boljše) videl Lasiommata maera, Pieris bryoniae, Colias croceus in tudi vsaj od daleč Nymphalis antiopa.In še mnogo drugih glede na atlas, samo bi moral razširiti območje.


Ni komentarjev:

Objavite komentar