torek, 31. julij 2018

Izlet na Mangart in v Bavščico - tor 31 jul

Imel sem dopust in bil sem sam. Nerad grem v gore sem zato sem povprašal na DPOMS če gre kdo v gore naslednje dni malo pogledat za metulji. Kr kmalu me je poklical Nejc, ki bi rad šel pogledat za metulje in kače z Filipom. Nato sem poklical še Staneta, ki se mi je tudi odzval, in takoj smo se dogovorili da gremo naslednji dan na mangart.

Nejc Rabuza je navdušen metuljar in herpetolog, z dosti več izkušnjami kot jaz. Filipa bolj bežno poznam vem pa da je navdušen herpetolog. Stane Čičerov je fotograf ki že kar nekaj let išče in slika  slovenske metulje, v objektiv je ulovil že skoraj vse slovenske vrste. Svoje fotografije tudi redno razstavlja in vsako razstavo tudi obogati z svojim predavanjem in poznavanjem o metuljih Slovenije.   

Mangartski travniki  (foto. Nejc Rabuza)

Območje ki smo ga preiskali

Videli smo 15 vrst dnevnih metuljev.



Najpogostejša sta bila Erebia epiphron in Boloria pales.

Ne tako redko smo videli Pyrgus alveus,Pieris rapae, Colias croceus in  Aglais urticae.

Izbrskali smo še pa Pieris brassicae (1x samička),  Pieris bryoniae (1x samček),  Aricia artaxerxes (1x), Polyommatus icarus (1x samička), Vanessa atalanta (1x),  Erebia pronoe (2x), Coenonympha gardetta (1x), Cyaniris semiargus (1x), Erebia manto (1x)

Noben ni videl tipičnega Pyrgus warrenensis-a sam mogoče je kakšen v primerkih. Stane je našel in slikal tudi čudovito temno aberacijo B. pales samičke.


Ker smo bili na Mangartu že par ur in smo kar dobro pregledali favno smo se odločili da gremo še v dolino Bavščice pogledat če leta kakašen apolon,

Zgornji travnik, kjer smo preživeli večino časa (foto: Nejc Rabuza)

Preiskano območje v dolini Bavščice


Našli smo 26 vrst, vendar nobenega apolona, ker smo bili najbrž prenizko.



Največkrat smo videli Thymelicus sylvestris,Pieris rapae, Leptidea sinapis/reali,Aricia artaxerxes,Polyommatus coridon,Argynnis paphia,Erebia aethiops,Melanargia galathea

Erebia aethiops na govnu (foto: Stanislav Čičerov)

Tu pa tam smo videli Ochlodes sylvanus (3x), Colias croceus, Gonepteryx rhamni, Argynnis aglaja, Argynnis adippe,Coenonympha pamphilus,Polygonia c-album,Pieris brassicae

Škorpion ki sta ga našla Nejc in Filip, ena izmed štirih slovenskih nenevarnih vrst.(foto: Stanislav Čičerov)

Izbrskali smo pa tudi Thymelicus lineola (1x),Papilio machaon, Pieris bryoniae (1x samček),Lycaena alciphron (1x samček), Celastrina argiolus,Vanessa atalanta,Aglais urticae,Apatura iris,Lasiommata maera (1x), Coenonympha arcania (2x)

Čudaka kraški modrin in hribska rjavka (foto: Stanislav Čičerov)

Ura je bila 5 in zelo soparno, tak da smo najprej zavili v gostilno, da se okrepčamo pred dolgo potjo domov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar