nedelja, 8. januar 2017

Prepariranje metuljev

Metulje se ponavadi prepapira suho, to pomeni da se jih razpne na razpenjalo in pusti da se posušijo. Druga opcija je mokro prepariranje, kar pomeni da se jih preprosto da v konzervacijsko tekočino, to je precej redko, saj je zmokrimi primerki veliko bolj zamudno delat.

V tem članku bom obravnaval samo suho prepariranj, ker na mokro se ne spoznam in še nekoli nisem delal. Je pa precej običajno za druge skupine žuželk, ki zgubijo barvo ko se posušijo npr. kačji pastirji.

Cilji metuljarja ko suho preparira metulja je, da se čimbolj vidijo vse lastnosti metulja, sprednja, zadnja krila in antene. Kajti to pomaga pri zanesljivi določitvi vrste in spola.

Najlažje je metulje razped ko so mrtvi samo par ur in so krila še gibljiva, to obdobje se da vsaj za 2x podaljšač če jih damo v hladilnik. Če smo zamudi to obdobje krila niso več gibljiva in jih je nemogoče razpeti, brez da bi ponovno navlažili metulja.

Razpenjala 

Razpenjalo je preprosta plošča iz balze, lipe, stiropora ali pene z zarezo. Nekatera razpenjala imajo prilagodljivo širino zareze, druga so fiksna. Zareza je lahko široka od 0,5 mm za najmanjše metulje (molje) do 2cm za ogromne prelce in vešče.   Globina je pribljižno polovico višine entomološče igle.

Če uporabljamo lesena (balza,lipa) razpenjala so za pripenjanje lističev potrebene entomološče igle, navadne bucike imajo preveč topo konico in je potrebno zabiti z kladivom. Za razpenjal iz pene ali stiropora, lahko uporabljamo navadne bucike brez problema.

Igle in bucike

Metulja najprej prepiknemo z buciko ali entomološko iglo skozi oprsje in ga nato damo v razpenjalo. Vsekakor so najboljše z entomološko iglo, saj so metulji različnih velikosti in temu primerno so debele tudi entomološče igle, medtem ko so bucike vedno precej debele in še nagnjene k rjavenju.

Primerno velike bucike je tudi težko dobiti v običajni trgovini. 

Papir za razpenjanje

Za razpenjanje se uporablja poseben papir, vendar če tega nimate lahko uporabite tudi paus papir ali pa peki papir, če je res sila.

Kako razpeti metulja

Izjemno pomembno da ima razpenjalo pravo širino reže. Če metulj paše pretesno v režo bodo krila povešena in če premalo se ga bo težko razpelo.   

Tehnik kako razpeti metulja je veliko, nekateri uporabljajo tanke lističe, drugi široke ki prekrijejo celo krilo. Za metuljarja to niti ni tako pomebno dokler pride metulj iz napenjal relatvno nepoškodovan. Za zbiratelja metuljev vsaka izguba luskic, zmanjša lepoto in vrednost metulja.

Samo razpenjanje je dokaj preprosto in ponavadi metulja razpneš v parih minutah, od začetka je potrebno malo vadit, vendar je zelo preprosto in hitro, če se ti ne gre pretirano za simetričnosti in vizualnost. Temu se bolj posvečajo zbiratelji in tisti ki preparirajo metulje za dekoracijo.



  


   


   

Ni komentarjev:

Objavite komentar