nedelja, 5. julij 2020

Črnobeli molj - pon 6 jul

Ta metuljček ni iz družine moljev in tudi ne škoduje oblekam ali hrani, saj se njegova ličinka hrani z odmrlim listjem. Vendar zgleda podobno kot molji in zato takšen naslov. 

Bila je že pozna ura in pravkar sem se odpravljal spat, ko zagledam na steni neznanega metulja in ga slikam, žal nisem vzel primerka in tako nikoli ne bom mogel natančno določiti, kaj sem videl tisto noč.

Oegoconia sp.

Seveda sem naslednji dan poskušal določit metuljčka, poleg tega da brez primerka ni možno določiti do vrste natančno tudi ni veliko podatkov o najdbah v sloveniji. 

1. Lesar, Tone, Habeler, Heinz, Arenberger, Ernst (2009). Prispevek k poznavanju metuljev (Lepidoptera) Slovenije. Natura Sloveniae, letnik 11, številka 2, str. 39-60

2. Peter Davey, 2015, Nature Park Goričko: Moth Survey Report

Oegoconia novimundi, Sotina, Goričko (žal ni natančnejšega datuma od junij 2014 do oktobra 2015)

3. Podatkovna zbirka fotografij nevretenčarjev, Prirodoslovni muzej slovenije

Oegoconia  sp, Janez Kamin, Sabotin, 16. 6. 2012

Po tem bi lahko sklepali da ga najdemo samo na vsakih 5 let in da so v sloveniji samo dve vrsti. Vendar temu ni tako, saj je metuljček zagotovo veliko bolj pogost in zagotovo so več kot dve vrsti v sloveniji, najbrž vsaj 5, žal premoremo zelo malo popisovalcev in strokovnjakov, ki tudi ne objavijo vseh svojih podatkov takoj.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar