ponedeljek, 13. januar 2020

Male mušice v stanovanju sredi zime

Zunaj je tako mrzlo da ne vidiš nobene žuželke, če res ne iščeš, na res lep sončen dan in pod kakšnim kamnom. V stanovanju na toplem, je pa bolj pestro, saj me pa že par dni motijo male mušice. Sprva sem mislil, da so to najbrž sadne mušice. Vseeno sem eno poslikal in izkazalo se je da ni tipična sadna mušica. So tako majhne da s prostim očesom res težko vidne, pa tudi na miru niso nikoli. Opazil sem še, da postanejo bolj aktivne z mrakom in da jih privlači luč. Živijo največ nekaj dni, potem pa umrejo na okenski polici. 



   Po brskanju na internetu sem prišel do skupine mušice, ki se prehranjujejo z glivami. Glede na wikipedijo so precej pogoste sredi zime saj se prehranjujejo z glivami ki rastejo na koreninah lončnic, če jih preveč zalivamo.. Po primerjanju slik na internetu sem prišel do družine Bradysia sp. (Sciaridae).

Drugi primerek kot na zgornji sliki
Sliko sem poslal strokovnjaku za muhe in mušice, delno je potrdil mojo določitev, vendar ni mogel določit saj to ni njegova specializacija. Napotil me je pravemu specialistu, če bi želel določit do vrste natančno. Vendar glede na tole stran organizacije, ki dela genetske analize insektov, je mala verjetnost, da se da mušico vizualno/morfološko določit. Genska analiza pa pride okoli 50€ za primerek.   

Ni komentarjev:

Objavite komentar